Monday, November 22, 2010

Gerakan Berobbok...

Gerakan kedua kmi adalah buat BEROBBOK....huhuu

nie la aktvt kmi tyme stdy week...masak-memasak....haha.,
berobbok adlh mknan org bugis..
so, sapa yg mo tau resepi,,sila sediakn pen dn kertas...
tgk la cr2 mmbuat berobbok paling mantap nie,,,,,

Bahan-bahan untuk mmbuat berobbok....
1-Beras (sukatan ikut suka ati,,ikut brapa ramai org yg mo join mkn)
2- Ayam ( terpulang bhgian mn yg d mo..kalo mo telak udang pun d benarkan)
3- Jagung 
4- Lobak Merah ( bleh d gntikn dgn pelbagi sayur lain..ikue suka ati)
5- Santan
6- Merica ( lada putih)
7- Kiub pati ayam
8- Bawang merah n putih ( bwng merah bhgi 2..utk d tumbuk n goreng)
9- daun bawang n daun sup

cara menyediakan Berobbok:
1- Masak nasi seperti biasa. lebihkan air..masak mcm masak bubur...
2-Tumbuk bawang putih, bawang merah dan merica (lada putih) sehingga lumat..
3-tumis bahan2 yg telah d tumbuk dgn ayam....sehingga masak
4-Masukkan lobak merah, jagung n kiub ayam kedalam bubur nasi td...
5-Setelah jagung n lobak merah lembut..masukkan ayam yg telah d tumis dgn bhan2 td kedalam bubur nasi...
6-Kacau sehingga sebati..selepas itu masukkan santan..
7-Biarkan sehingga mendidih dan betul2 sebati santan dgn bubur nasi td...
8-Akhir sekali..taburkan bawang goreng, daub sup dan daun bawang diatas berobbok yg telah siap d masak..
9-utk lebih mantap lgi..buat sambal..bru le meletup...
ini la hasilnya berobbok nukilan puang SUSIE...hehe..
mmg sedap la...2 periuk habis dlm 1 mlm shj...
nntkn gerakkan seterusnya...dlm GERAKAN ANAK TAWAU

Sunday, November 21, 2010

kINi dEtIkNya...

tiba la detiknya....
FINAL EXAM....utk sem3....
gud luck to all my frenz...
wish u all successfull...n get a good result for this semester.
for the 1st paper today is EC2....
thats y im create this entry in english...
juz wnt to try my english while i know im not good in english...
but..i will learn to improve my englsh...
anywy.....GUD LUCK again 4 exam this sem..
n do da best for all subject....
u can MAY........
may god bless me.....
Lot of LUV....